poniedziałek, 23 października 2017

Jesienna karta w Restauracji Sublima w Kołobrzegu

Jak zauważył kiedyś jeden z czołowych irlandzkich dramaturgów George Bernard Shaw, „nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. I choć tę złotą myśl spisano ponad 100 lat temu, nie straciła na swej aktualności. Wręcz przeciwnie: współczesne życie toczy się wokół jedzenia. Dobrego jedzenia - to warto podkreślić - które przestało być już tylko pokarmem dla ciała.


Wychodząc naprzeciw potrzebom smakoszy, którzy szukają w potrawach nie tylko niezbędnych do życia kalorii i wartości energetycznych, ale także ukojenia zmysłów, niebanalnych rozwiązań i nieoczywistych połączeń, przygotowaliśmy dla Gości Restauracji Sublima nową jesienną kartę.

Jesień na talerzu

Jesienna odsłona menu to starannie skomponowane dania nawiązujące do tradycyjnej lokalnej kuchni, a także kuchni z różnych zakątków świata. Wśród aromatycznych przystawek nie mogło zabraknąć śledzia bałtyckiego, tatara wołowego oraz parfait z gęsiej wątróbki. Smak potraw podrasowano owocami lata zamkniętymi w słoiczkach z konfiturą oraz sezonowymi przysmakami, takimi jak śliwka czy orzech laskowy. A to dopiero początek uczty dla podniebienia.

Sycący krem z kurek, zupa gulaszowa lub rybna rozgrzeje w chłodny dzień. Bukiet sezonowych sałat będzie doskonałym pomysłem na lekki lunch.

W jesiennej karcie znaleźć można szeroki wybór dań mięsnych na bazie drobiu, wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny. Na szczególną uwagę zasługują wyśmienite steki w polskiej i amerykańskiej odsłonie.


Rzecz jasna nie mogło zabraknąć lokalnych przysmaków w postaci ryb. Proponujemy klasyczne fish and chips, a także filet z łososia z sosem cytrynowym, zapiekaną polędwicę z dorsza z kruszonką maślano-pistacjową, a także jesiotra confitowanego w maśle z dodatkiem wędzonej ikry i arancini z szafranem. Na deser warto zdecydować się na klasyczne millefoglie, czekoladowy mus lub lody z dodatkami.

Z myślą o młodszych gościach naszej restauracji przygotowaliśmy ponadto specjalne menu dla dzieci.

Jesienną kartę Restauracji Sublima znajdą Państwo na stronie http://restauracjasublima.pl/menu/.

Menu degustacyjne, czyli uczta dla podniebienia

Zapewne wielu z nas zna to uczucie towarzyszące wyborowi dania z restauracyjnej karty. Trudno jest się zdecydować na jedną pozycję. Najchętniej spróbowałoby się wszystkiego. Z przyjemnością informujemy, że w Restauracji Sublima jest to możliwe!

Szef kuchni Rafał Lorenc przygotował dla Państwa dwa zestawy menu degustacyjnego do wyboru. Taka propozycja to świetna okazja do posmakowania wielu potraw podczas jednej wizyty. Są to zarówno przystawki zimne i gorące, dania mięsne, rybne oraz desery.

Proponujemy menu złożone z 6 potraw: 
  • Solony śledź bałtycki z kiszonym burakiem i crème fraiche
  • Wolno duszona gęś z kurkami, piklowanym selerem i popcornem z kaszy gryczanej
  • Krem z pieczonych ziemniaków z chorizo i oliwa truflową
  • Jesiotr confitowany w maśle ze szpinakiem, pomidorami i szafranowym arancini
  • Comber jagnięcy z kruszonką ziołową i soczewicą beluga a’la puttanesca
  • Ciastko czekoladowe z lodami whisky i custard waniliowym

A także menu 8-setowe:
  • Solony śledź bałtycki z kiszonym burakiem i crème fraiche
  • Domowa dojrzewająca pierś z kaczki piżmowej z bananowym BBQ i gorzką czekoladą
  • Wolno duszona gęś z kurkami, piklowanym selerem i popcornem z kaszy gryczanej
  • Domowe ravioli z borowikami i czosnkiem niedźwiedzim
  • Krem z pieczonych ziemniaków z chorizo i oliwa truflową
  • Jesiotr confitowany w maśle ze szpinakiem, pomidorami i szafranowym arancini
  • Comber jagnięcy z kruszonką ziołową i soczewicą beluga a’la puttanesca
  • Ciastko czekoladowe z lodami whisky i custard waniliowym

Menu degustacyjne to doskonały sposób na delektowanie się nowo poznanymi smakami. Za każdą potrawą stoją najwyższej jakości składniki oraz pieczołowicie wykonana praca wykwalifikowanych kucharzy. Szczegóły oferty znaleźć można na http://restauracjasublima.pl/2017/10/13/menu-degustacyjne-szefa-kuchni-nowe-zestawy/.

Serdecznie zapraszamy w zmysłową podróż po krainie smaków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz