czwartek, 9 czerwca 2016

Hotel New Skanpol od kuchni

Mówiąc o współczesnej kuchni nie sposób nie wspomnieć o modnym ostatnio trendzie, który łączy sztukę kulinarną z turystyką i podróżami. Zmęczeni nijakością oferowanych nam każdego dnia produktów, coraz częściej szukamy nowych, niepowtarzalnych smaków i doznań. Poprzez smakowanie oraz delektowanie się regionalnymi potrawami pragniemy poszerzać swoje doświadczenia kulinarne. Bez względu na to, w jakim miejscu się znajdujemy, chcemy je poznać za pomocą wszystkich zmysłów, w tym również zmysłu smaku. Podróże sprzyjają odkrywaniu lokalnych przysmaków. 

krewetki z restauracji hotelu New Skanpol

Śmiało można pokusić się o stwierdzenie, że posiłek w lokalnej restauracji czy kawiarni stał się obowiązkowym punktem programu każdego urlopu, czy nawet krótkiego wypadu na weekend. Odwiedzający oceniają dane miejsce nie tylko przez pryzmat zabytków i krajobrazu, ale także za pośrednictwem tego, co oferuje tamtejsza kuchnia.

Badania wykazały, że Polacy są otwarci na próbowanie nowych potraw. Wiele osób podkreśla, że planując wypoczynek w innym mieście sprawdza nie tylko ofertę hotelową, ale również szuka informacji, czy w danym miejscu można dobrze i zdrowo zjeść. Kołobrzeski Hotel New Skanpol odpowiada na potrzeby wymagających gości. Tutaj, w komfortowych warunkach wypoczniemy z dala od miejskiego zgiełku i posilimy się w restauracji Skandynawia lub w klimatycznej kawiarence z widokiem na stary park. 

Kulinarne inspiracje

Czymże jednak byłaby kuchnia bez utalentowanego szefa? Wieloletni szef kuchni warszawskiego pochodzenia, doradca kulinarny, kucharz – pasjonata i ćwierćfinalista programu Top Chef Rafał Lorenc wie, jak zadbać o nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia naszych gości.  Poszukuje inspiracji w kuchni klasycznej, którą z powodzeniem modyfikuje wykorzystując najnowsze techniki kulinarne. 

grasica z menu hotelu New Skanpol

Owocem tej pracy jest najnowsze menu restauracji Skandynawia na sezon 2016. A w nim znajdą Państwo między innymi befsztyk tatarski podwędzany dymem wiśniowym, krewetki w nowej odsłonie, czy też aromatyczne policzki z purée ziemniaczanym i warzywami. Na szczególną uwagę zasługuje delikatna grasica cielęca smażona na palonym maśle. Ten przysmak kuchni francuskiej był niegdyś bardzo popularny w Polsce. Nazywano go animelką lub mleczkiem cielęcym. Współcześnie powrócił na polskie stoły i ma już rzeszę koneserów. Danie to jest wyjątkowe, ponieważ powstaje w oparciu o nowoczesną metodę gotowania sous-vide, czyli przygotowywania potraw „w próżni” w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu mięso jest aromatyczne, nasycone drogocennymi składnikami odżywczymi i nie wymaga stosowania dużej ilości przypraw. 

Dobry produkt to podstawa

Nasz szef kuchni przygotowując dania preferuje produkty regionalne, między innymi ryby, owoce morza, sery oraz miód. Własnoręcznie wykonywane wyroby stanowią bazę naszych potraw i są gwarancją dobrego smaku. 

policzki z restauracji Skandynawia nad morzem

W restauracji Hotelu New Skanpol serwowane są także pożywne śniadania i obiadokolacje w formie bufetu. Co więcej, od 6 czerwca obowiązuje specjalna promocja lunchowa. Od poniedziałku do piątku w godzinach od 13:00 do 15:00 nasi goście mogą zakupić 3-daniowy lunch w wyjątkowej cenie 29 zł.  A jeśli zechcą Państwo napić się dobrej kawy i posilić pysznym deserem, zapraszamy do hotelowej kawiarni. W karcie znajdziemy między innymi słodki specjał kuchni francuskiej i włoskiej – Millefoglie. 

Millefoglie - deser

Jest to propozycja deserowa na którą składa się delikatne, kruche ciasto francuskie przełożone kremem (oryg. crème pâtissière), podawane z sezonowymi owocami. Warto również pamiętać, że hotelowa pracownia cukiernicza przyjmuje zlecenia na wypiek ciast i tortów.

Wszystkim naszym gościom życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz